Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Sport bh voor hardlopen

al jouw favoriete blog onderwerpen

Anita - BH deskundige
februari 12, 2018

Waarom is een goede sport bh voor hardlopen belangrijk?

Of je nu springt of hardloopt, stuiterende borsten betekenen verspilde energie. Ze werken tegen je beweging in en staan daarom een efficiënt spiergebruik in de weg. Je wilt vooruit komen, niet een gevecht leveren met de zwaartekracht. Maar dat is niet het enige probleem. In je borsten zit geen spierweefsel. We hebben wel een grote borstspier (de M. Pectoralis major), maar die loopt onder je borsten door. Hij kan je niet helpen je borsten te ondersteunen. Je borsten zelf bestaan uit klierweefsel, vet en bindweefsel (huid en ligamenten). Door stuiteren wordt het borstweefsel (teveel) opgerekt, waardoor het beschadigd kan raken. Mogelijk met littekenweefsel en striae tot gevolg, en die schade is blijvend. Zonde van je mooie borsten! Hardlopen is een extreme impact sport, je kunt je borsten daarom maar beter in de watten leggen met een goede sport bh voor hardlopen.

 

Je moet uit het grote aanbod sport bh’s net die ene kiezen die jou op het lijf geschreven is. Dat is de beste sport bh voor jou. Hoe doe je dat? Klik om te Tweeten

In vijf stappen naar de beste hardloop sport bh voor jou

Er zijn een heleboel goede sport bh’s voor hardlopen op de markt. Maar een hardloop sport bh is pas echt goed als hij helemaal geschikt is voor jou. Hoe vind je het perfecte model?

Dit moet je bh in elk geval kunnen
Bij hardlopen bewegen je borsten voornamelijk op en neer, maar ook een beetje heen en weer. Ze beschrijven als het ware een achtje. Je sport bh moet daarom hoog genoeg sluiten om niet alleen de neerwaartse, maar ook de opwaartse beweging van je borsten te blokkeren. Versteviging of zelfs een steungordel aan de zijkanten van de cups is een pluspunt. Is aan die voorwaarden voldaan, dan begint je keuzevrijheid.

Ingekapselde bh of compressie bh?
Kijk naar het materiaal waarvan de sport bh gemaakt is. Er zijn namelijk twee typen sport bh’s: ingekapselde bh’s en compressie bh’s. Ingekapselde bh’s worden uitgevoerd in wat stuggere, minder elastische materialen. Om de rondingen van je borsten goed te kunnen volgen hebben ze coupenaden. Ingekapselde sport bh’s zijn zeer geschikt voor grote cupmaten, juist omdat ze zo weinig elastisch zijn. Zeer elastische modellen rekken namelijk teveel met de bewegingen van grote borsten mee.

De meer elastische sport bh’s, ook wel compressie bh’s genoemd, voldoen vooral goed in de kleinere cupmaten. Dan kunnen ze high tot extreme support bieden. Compressie bh’s houden je borsten op hun plaats door ze tegen de romp te drukken. Een voordeel van de elasticiteit van dit type bh is dat er geen coupenaden nodig zijn om het materiaal toch mooi om je borsten te laten spannen. Een nadeel is dat je – toch al kleinere – borsten een beetje platgedrukt worden waardoor ze kleiner lijken.

Kiezen tussen een sport bh met beugel of een beugelvrije bh
In de mate van ondersteuning doen sport bh’s met beugel of beugelvrije modellen niet voor elkaar onder. Een groot deel van de ondersteuning wordt immers geleverd door compressie als gevolg van de elasticiteit van het materiaal. Bovendien hebben beugelvrije sport bh’s ingewerkte verstevigde ondercupbandjes. Die nemen de functie van beugels over, terwijl ze toch flexibel zijn.

De keus voor een sport bh met beugel of een beugelvrij model is daarom puur persoonlijk. Draag wat je prettig vindt zitten. De enige uitzondering wordt gevormd door de ingekapselde sport bh’s voor de zeer grote cupmaten. Hier biedt een beugel een noodzakelijke ankerplaats voor de pandjes van de cups. De pandjes blijven door de beugel beter in vorm, waardoor de cups net wat meer stevigheid bieden.

Bepaal het model
Je zult zien dat er in deze fase al een heleboel modellen zijn afgevallen. Heb je zware en grote borsten, zoals hardloopster type twee, dan weet je nu eigenlijk al dat je bent aangewezen op een ingekapselde sport bh met coupenaden. Heb je een tenger tot gemiddeld postuur met een kleine tot middelgrote cupmaat, zoals hardloopster type één, dan blijven er meer alternatieven over. Heb je je armen graag vrij of heb je afhangende schouders? Dan is een racerback geknipt voor jou. Bij een racerback zijn de schouderbanden midden op je rug met elkaar verbonden. Dit laat je schouderbladen helemaal vrij zodat ze ongehinderd kunnen roteren, en de bandjes kunnen onmogelijk afzakken. Een nadeel is wel dat je een racerback over je hoofd aan- en uit moet trekken. Heb je een hekel aan wringen en sjorren, kies dan een racerback met Easy On and Off-Systeem. De bh heeft dan een rugsluiting die meer ruimte geeft als je hem opent, en de schouderbandjes kunnen aan de voorkant los.

Heb je snel last van stijve nek- en schouderspieren of hoofdpijn? Dan is een racerback voor jou minder geschikt. Kies liever een standaardmodel. Hier liggen de schouderbandjes wat verder uit elkaar, waardoor ze de doorbloeding naar hals en hoofd meer vrij laten.

Bij sommige standaard bh-modellen kun je overigens de schouderbandjes kruisen, waardoor toch het effect van een racerback ontstaat. Zo blijf je flexibel in je keuze, tenzij je borsten laag geplaatst zijn en je je schouderbandjes daarom op de langste stand draagt. Als je de bandjes kruist, moeten ze een grotere afstand overbruggen en die extra ruimte heb jij helaas niet.

Wel of geen padding
Padding is een dun laagje schuim dat in de cups is aangebracht. Padding wordt vaak voorgevormd en gecombineerd met elastische stoffen, zodat je borsten mooi in vorm gebracht kunnen worden zonder dat coupenaden nodig zijn. Voorgevormde cups zonder coupenaden zijn helemaal glad aan de voorkant, zodat je ze niet onder je sportshirt ziet. Ook niet als je shirt heel strak zit. Achter de padding blijven je tepels bovendien goed verborgen, ook als ze hard zijn en gaan staan. Padding is tot slot een aanwinst voor de heel kleine cupmaten: door het volume van het schuim krijg je net dat beetje extra.

De beste sport bh’s voor hardlopen

Kies een goede sport bh die speciaal bedoeld is voor hardlopen. Wij hebben heel erg goede sport bh’s, benieuwd welke dat zijn?

Ga gauw kijken, dit zijn ze »

 Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag?

Neem dan contact met ons op via contact of stel je vraag op de live-chat


Contact

Dezelfde dag verstuurd

De meeste producten zijn uit voorraad leverbaar. Zijn ze vóór 12.00 besteld? Dan worden ze dezelfde werkdag nog verstuurd.

Gratis verzending

Premium producten worden binnen Nederland en Europa gratis thuisbezorgd. Als brievenbuspakje passen ze door de brievenbus, ook als je niet thuis bent. [Nederlandse bestellingen zijn traceerbaar met track & trace. De post bezorgt standaard binnen twee werkdagen.]

Onbeperkte omruilservice

Product past niet goed of model is niet geschikt? Je kunt onbeperkt ruilen totdat je tevreden bent. Het retoursturen van een brievenbuspakketje kost je slechts verzendkosten. Wij versturen je nieuwe product gratis.

14 dagen bedenktijd

Zie je van je bestelling af? Je kunt de bestelling binnen 14 dagen retourneren. Het bedrag wordt zo spoedig mogelijk, maximaal binnen 14 dagen na ontvangst van het product, op je bankrekening teruggestort.