Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Waarom is lingerie bh niet goed genoeg?

Je borsten kun je beschouwen als een zakje van huid, met daarin vetweefsel, bindweefsel, vocht en klieren. Borsten hebben geen spieren die het stuiteren opvangen. Daarom ben je voor het sporten op ondersteuning door een sport bh aangewezen. Anita, sport bh deskundige, zet de argumenten op een rij.

Je draagt een bikini om mee te zwemmen, een sexy bh om mee uit te gaan

Een lingerie bh geeft je borsten een comfortabele ondersteuning. Daarnaast heeft hij vooral de functie van fraaie verpakking. De materialen waarvan lingerie bh’s gemaakt zijn, zijn vaak met kant of een leuke print. Dat het er leuk uitziet is namelijk belangrijker dan dat het fixeert.
De onderband is zelden of nooit stevig genoeg om de cups een goede ondersteuning te bieden en ook de beugel voegt niet veel toe: je borsten hangen daar gewoon overheen. De schouderbandjes zijn veel te smal om bewegingsuitslagen van 6 cm of meer comfortabel over je schouders te verdelen. Stuiterende borsten op hun plaats houden kan een lingerie bh dus niet. Het opvangen van schokken die door intensief bewegen worden opgewekt, vraagt om stevigere maatregelen.

En een professionele sport bh voor het sporten

Sport bh’s worden gemaakt van stevige, elastische materialen die zo nauwsluitend om je lichaam worden vastgemaakt dat ze druk (compressie) bieden. Daarbij kunnen je borsten gezamenlijk als één geheel worden ‘verpakt’ (compressie bh) of ieder gescheiden in een eigen cup (ingekapselde bh). De hele constructie van de sport bh draagt bij aan de stevigheid. De onderband is breed en stevig en vormt een goede basis voor de cups. De cups zorgen dat de borsten blijven waar ze zijn. Omdat de materialen zo stevig zijn, is een beugel feitelijk niet nodig. De schouderbanden vormen de verbinding van het voorpand naar het rugpand. Ze zijn breed om de druk goed over de schouders te kunnen verdelen. Het rugpand maakt de compressie rondom de romp compleet zodat zo min mogelijk gewicht aan de schouderbanden hoeft te worden ‘opgehangen’. Een goede sport bh in de juiste maat voelt een beetje als een korset: heerlijk stevig. Het biedt echt steun. Omdat de materialen elastisch zijn en je dus gewoon kunt ademhalen, voelen ze voor de meeste vrouwen niet benauwend.

Sport bh’s zijn in tests vergeleken met lingerie bh’s en het dragen van geen bh. Deze tests wezen uit dat bij het dragen van een goede sport bh in vergelijking met geen bh de pijn en het op en neer bewegen met minstens 78% werd verminderd. Bij een lingerie bh was dit verschil slechts 28%.

Nog meer voordelen:
Het voorkomt schuren

Een goede sport bh voelt lekker aan op je huid en heeft zo min mogelijk naden. Speciale wrijvingsvrije naden en zomen zorgen er voor dat onze professionele sport bh’s nergens gaan irriteren. Irritatie is een van de meest voorkomende problemen bij sportvrouwen. De oorzaak is meestal verkeerd materiaal, een versleten bh’s of een bh met een onjuiste pasvorm of maat. Naden en slecht afgewerkte sport bh’s kunnen schuren en het plezier bij het sporten verpesten. Wanneer je huid erg gevoelig is kan de combinatie van transpiratievocht en beweging ruwe plekken veroorzaken. Hoe minder wrijving hoe beter het is. Tips om irritatie te voorkomen:

  • Geef veel aandacht aan de juiste maat, een goed passende sport bh zit strak zonder dat dit hindert
  • Het vochtregulerend materiaal, ademt, absorbeert en voert transpiratievocht af
  • Harde onderdelen zoals haakjes en oogjes horen bedekt te zijn
  • Knip irriterende labels uit je sport bh

Helpt bij geïrriteerde tepels

De naden van onze professionele sport bh’s lopen aan de binnenzijde zo min mogelijk over de tepels omdat ze hierdoor geïrriteerd kunnen raken of soms zelfs kunnen gaan bloeden. De ene vrouw heeft sneller last van harde tepels dan de andere. Heb je gevoelige tepels kies dan bij de aanschaf van een sport bh ondoorzichtig materiaal en of structuur van de stof die je tepels onzichtbaar maakt. Sommige vrouwen vinden het sexy, veel anderen vinden het vervelend als het reliëf van de tepel zichtbaar is door de sportkleding. Dit gebeurt al snel onder lichte of nauw aansluitende kleding. Dubbel gevoerde sport bh’s kunnen harde tepels verhullen maar zelfs deze zijn soms niet afdoende. Het beste kun je dan een voorgevormde sport bh met padding kiezen, de cups zijn dikker en vlakken zo het profiel van je tepels af.

Kan zonder beugels

Beugels kunnen zowel de bewegingsvrijheid als het comfort tijdens het sporten hinderen. Met name bij contactsporten waar de beugels in de huid kunnen prikken, knellen of snijden. Door het weglaten van een beugel is het bewegen comfortabeler. Een beugel is niet perse nodig om de borsten te liften. Deze ondersteuning wordt bij sport bh’s gerealiseerd door middel van stevige materialen, door versterkende banden en inzetstukken. Maar er bestaan ook modellen met beugels voor wie ze absoluut niet kan of wil missen!

BEKIJK ALLE SPORT BH’S