Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Pijn tijdens het sporten?

Alle borsten hebben ondersteuning nodig, ongeacht of ze groot of klein zijn. Tijdens het sporten maken je borsten herhaaldelijke verticale, voorwaartse en zijwaartse bewegingen. Goede reden dus om je borsten te beschermen tegen teveel aan beweging. Anita, sport bh deskundige, heeft voor deze klachten een goede oplossing.

Draag jij een goede sport bh?

Pijn die door je borsten veroorzaakt wordt kan je plezier in het sporten enorm vergallen. Stuiterende borsten zijn gevoelig of zelfs ronduit pijnlijk. Rug-, nek- en schouderklachten worden erger doordat de zwaartekracht maar aan je borsten blijft trekken. En altijd maar die huidirritaties door de bh die je nu draagt… Komt dit je bekend voor? Dan draag je waarschijnlijk nog geen kwalitatief hoogwaardige en goed passende sport bh.

Ongeveer de helft van de vrouwen (56%) ervaart pijn in de borsten tijdens het sporten

De borsten zelf kunnen pijnlijk of gevoelig zijn, maar ook nek-, schouder- en rugklachten kunnen verband houden met de borsten. Het bewaren van een goede houding is voor vrouwen met een wat grotere cupmaat namelijk zwaar. De zwaartekracht ‘trekt’ aan de borsten wat gemakkelijk tot een ingezakte houding leidt, en met een gebogen wervelkolom kunnen de schouderbladen en de nek niet meer goed functioneren.
Daarnaast is huidirritatie een veelvoorkomend probleem bij sportvrouwen. Dit wordt meestal veroorzaakt door ongeschikt materiaal, een versleten bh of een bh met een onjuiste pasvorm of maat. Naden en slecht afgewerkte sport bh’s kunnen schuren en zo het plezier bij het sporten verpesten. Wanneer je huid erg gevoelig is kan de combinatie van transpiratievocht en schuren over de huid door beweging ruwe plekken veroorzaken. Hoe minder wrijving, hoe beter het is.

Hoe groter de borst, hoe groter het effect

Een gemiddelde borst weegt tussen de 250 en 500 gram, en grote borsten kunnen zelfs enkele kilo’s wegen. Grote borsten hebben veel energie nodig om in beweging te komen, en ze bewegen ook lang door als ze eenmaal op gang zijn gekomen.
Een kleine cup is sneller in beweging te zetten en zal ook sneller stoppen. Toch is ook hier een goede ondersteuning nodig, want ook de huid rond een kleine borst zal haar veerkracht verliezen als ze maar vaak genoeg wordt opgerekt. Je zou dus geholpen zijn als je je borsten kon fixeren, zodat ze met je romp meebewegen in plaats van erachteraan. Dat vermindert de belasting op hals, rug en schouders, het vermindert gevoeligheid en pijn, en het voorkomt oprekken van de huid.

Voor al die klachten is een goede sport bh de oplossing. Want:

  • Sport bh’s verminderen de bewegingen van de borsten. Afhankelijk van de supportlevel nemen de borstbewegingen af met waarden tot wel 78%! De borsten ‘stuiteren’ niet meer, wat bij gevoelige of pijnlijke borsten een enorme verlichting biedt.
  • Het elastische materiaal van de sport bh biedt een gelijkmatige compressie rondom de romp. Dit helpt de rompspieren bij het bewaren van een goede lichaamshouding.
  • Het materiaal is sterk, glad en zacht tegelijk, zodat je het goed aangesloten (strak) kunt dragen. Sport bh’s hebben een perfecte pasvorm en de naden zijn dun en plat afgewerkt om de huid te ontzien. En het materiaal is optimaal ademend zodat er ook geen irritatie als gevolg van zweet kan ontstaan. Schuurplekken en schaafwondjes krijgen geen kans!

Van pijn naar plezier door meer comfort:

  • Besteed allereerst veel aandacht aan de juiste maat. Dit klinkt als een open deur, maar het grootste deel van de vrouwen (meer dan 75%) draagt haar bh in de verkeerde maat! Een goed passende sport bh zit stevig aangesloten (strak) zonder dat hij snoert of knelt. De borsten moeten de cups helemaal vullen zonder uitstulpingen onder de randen of plooien en vouwtjes in de cups. Twijfel je over je maat? Laat je dan door ons adviseren!
  • Als het op pasvorm en draagcomfort aankomt is het rugpand een belangrijk onderdeel van je sport bh. Het rugpand biedt tegendruk aan het voorpand voor een goede steun en drukverdeling rondom de romp. Als het rugpand smal is toont hij eleganter, maar hij verliest dan wel een deel van zijn ondersteunende eigenschappen.
  • In goede sport bh’s is geen beugel nodig. De ondersteunende werking wordt gewaarborgd door toepassing van stevige materialen, versterkende banden en inzetstukken. Beugels belemmeren de bewegingsvrijheid en met name bij contactsporten kunnen ze knellen, prikken en snijden. Door beugels weg te laten wordt het bewegen comfortabeler, maar er bestaan ook modellen met beugels voor wie ze absoluut niet kan of wil missen!
  • De naden van onze sport bh’s lopen zo min mogelijk over de tepels om te voorkomen dat deze geïrriteerd kunnen raken of gaan bloeden. De ene vrouw heeft sneller last van harde tepels dan de andere. Sommige vrouwen vinden het sexy als het reliëf van de tepel zichtbaar is door de sportkleding. Vind je dit juist vervelend, controleer dan bij aanschaf hoe transparant het materiaal is en of het dik genoeg is om je tepels te verhullen. Dubbellaags (gevoerde) sport bh’s kunnen harde tepels beter camoufleren dan modellen uit een enkele laag stof. Vind je dit niet afdoende, dan kun je natuurlijk kiezen voor een sport bh met padding, waarbij de gehele cup met een dikke zachte laag is gevoerd. Werkt perfect als je graag nauwsluitende sportshirts draagt!

BEKIJK ALLE SPORT BH’S