Wat gebeurd er met je borsten tijdens het sporten? │ BHsupport

Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Wat gebeurd er met je borsten?

Sport bh’s zijn ontworpen om je borsten bij intensieve vormen van beweging op hun plaats te houden. Maar wat voor soort bewegingen maken je borsten tijdens het sporten precies? En bewegen ze dan een beetje of heel erg veel? Anita van Elmpt, sport bh deskundige, legt het je allemaal uit.

Hoeveel bewegen de borsten?

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat een borst met cupmaat B zonder ondersteuning ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het hardlopen.

  • Hoe groter de borst hoe groter deze beweging. Een borst met cupmaat D kan wel 12 tot 13 centimeter op en neer stuiteren tijdens een inspannende trainingssessie.
  • Zoals je zult aanvoelen is dit zeer belastend voor het bindweefsel in je borsten. Het kan op den duur teveel oprekken waardoor je borsten gaan hangen. Het bindweefsel kan zelfs beschadigd raken met mogelijk striae tot gevolg.

Te grote bewegingsuitslagen van je borsten kunnen pijnlijk zijn en verlies van stevigheid van de borsten treedt vaak ongemerkt op. Wie last van gevoelige borsten heeft, wordt sneller gewaarschuwd. Je begrijpt nu dat die waarschuwing niet voor niets is, want bewegingsuitslagen van 8 cm en meer zijn best groot.

De tabel toont de beweging (in cm) die een borst maakt op drie verschillende inspanningsniveaus, wandelen, fitness en hardlopen wanneer geen bh wordt gedragen. Zonder bh kan de beweging variëren van 1,89 cm bij lichte inspanning tot 19,65 cm bij zware inspanning.

In welke richting bewegen je borsten?

Volgens onderzoeken bewegen de borsten tijdens het sporten driedimensionaal (van voren gezien maakt de borst een acht):

  • Op en neer
  • Heen en weer (van links naar rechts)
  • Naar voren (van de romp af)

Welke bewegingsrichting overheerst, hangt af van de sport die je beoefent. Bij hardlopen bewegen de borsten voornamelijk op en neer. Bij tennis en balsporten zijn er veel meer zijwaartse verplaatsingen omdat je bij het slaan of gooien van de bal een rompdraaiing maakt. En als je roeit of voorovergebogen fietst op een mountainbike, dan willen je borsten vooral graag naar voren. Rijd je paard, dan kom je alle drie de bewegingsrichtingen in ruime mate tegen omdat je paard naar voren en omhoog opgooit terwijl hij ook nog eens op de volte draaft.

Borsten kunnen niet zo snel

Anita, sport bh deskundige: ‘ Borsten bestaan voornamelijk uit klier- en vetweefsel in een zakje van bindweefsel. De ondersteuning van botten of spieren moeten ze missen. Dat betekent dat je borsten geen mogelijkheid hebben om op bewegingen te anticiperen of zichzelf te stabiliseren, maar dat ze je sportieve activiteiten gelaten moeten ondergaan. Tenzij je ze helpt!’
Als je beweegt, blijven je borsten ten opzichte van de beweging achter. Dat kun je goed zien als je voor de spiegel op en neer springt. Probeer het maar eens uit. Wat valt je op?

  • Bij de afzet duurt het even voor je borsten de beweging in opwaartse richting volgen.
  • Op het moment dat je weer gaat landen, bewegen je borsten eerst nog een stukje verder omhoog. Dat zie je aan de mooie welving in je borsten, alsof ze gelift worden door een push-up bh.
  • Op het moment dat je lichaam door de vloer wordt opgevangen, zie je je borsten in neerwaartse richting doorschieten. De huid om de borsten wordt stevig opgerekt. Dat voelt onprettig, bij gevoelige borsten is dit zelfs pijnlijk en bij grote borsten is dit ook nog eens extra belastend voor je rug, nek en schouders. Bovendien loop je op de lange duur het risico dat je borsten gaan hangen door herhaaldelijk oprekken van de huid. En ben je in een sporthal of op het sportveld met meer mensen, dan trekken stuiterende borsten de aandacht. Soms is die aandacht gewenst, maar vaak ook niet….

Hou je borsten in topvorm

Sport bh’s zijn in tests vergeleken met lingerie bh’s en het dragen van geen bh. Deze tests wezen uit dat bij het dragen van een goede sport bh in vergelijking met geen bh de pijn en het op en neer bewegen met minstens 78% werd verminderd. Bij een lingerie bh was dit verschil slechts 28%.

De verschillen zonder of met sport bh

Draag een goede sport bh!

Een goede sport bh ondersteunt je borsten. Hij laat de borsten met je lichaam meebewegen zonder dat ze stuiteren of trekken. Sport bh’s zijn ontwikkeld met als doel de bewegingen van de borst tot een minimum te beperken. Ze verminderen de kans op weefselschade dan ook effectief en aanzienlijk, en ze nemen pijnklachten weg. Sport bh’s geven een aangename druk en ondersteuning, vormen zich goed naar je lichaam en maken dat je je op je sport kan concentreren in plaats van op je borsten, in de wetenschap dat ze goed beschermd zijn.

BEKIJK ALLE SPORT BH’S