Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Wanneer is je sport bh aan vervangen toe?

Hoe weet je wanneer je sport bh versleten is? Wanneer doet hij zijn werk niet meer goed? Wanneer wordt het tijd voor een nieuwe? Anita, sport bh deskundige, zet een aantal feiten op een rij.

Ook je sport bh heeft zijn houdbaarheidsdatum!

Een sport bh gaat ongeveer 6 maanden mee. Dat is de richtlijn voor als je hem intensief gebruikt en netjes behandelt. Sport je maar één keer in de week, dan zal je sport bh ongeveer een jaar kunnen volmaken. Het eeuwige leven heeft een sport bh dus niet. Dat komt doordat het materiaal een behoorlijke krachtsinspanning moeten leveren. Om de borsten goed tegen de romp te kunnen fixeren moet de stof compressie bieden en dus enigszins opgerekt zijn. Maar net zoals een elastiekje uiteindelijk zijn rekbaarheid verliest als hij langdurig in opgerekte toestand om een postpakketje zit, zo zullen de elastische vezels in de sport bh uiteindelijk ook zijn spankracht verliezen. Dat is geen fout in het product, het is de eigenschap van het materiaal.

Waar heeft een sport bh van te lijden?

Naast het normale gebruik zijn er factoren die de levensduur van je sport bh onnodig kunnen verkorten. Vermijd een aantal valkuilen en je sport bh gaat echt langer mee:

Zuren en zouten

Transpiratievocht bevat zuren en zouten. En microvezels zijn hier gevoelig voor. Je kunt de levensduur van je sport bh daarom behoorlijk verlengen door hem direct na het sporten voorzichtig op de hand te wassen, of desnoods alvast in de week zetten als je hem pas een dag later wast. Gebruik weinig en zeer mild fijnwasmiddel dat de structuur van de microvezels ontziet. Omdat zuren en zouten uit zweet gemakkelijk in water oplossen is veel wasmiddel helemaal niet nodig. De sport bh onderin de wasmand mikken en er een week niet meer naar omkijken is in ieder geval géén handige strategie.

Wrijving

Ook hebben microvezels te lijden van wrijving. Zoals wrijving tegen de huid en tegen je sportshirt. Maar onderschat ook de wasmachine niet! Wie niet op de hand wil wassen, stopt haar bh in een waszakje in de wasmachine. Waszakjes zorgen dat de haakjes van je bh niet in de trommel kunnen blijven steken, maar ze beschermen niet tegen wrijving. Kies daarom een rustig wasprogramma zoals het synthetisch- of wolwasprogramma. Stop je sport bh in ieder geval NIET in het katoenwasprogramma tussen een stapel spijkerbroeken.

Hitte

Lycra, elastan, spandex en dergelijke zijn rekbare materialen van een synthetisch vervaardigd rubber. Ze geven spankracht aan je sport bh, en ze smelten gemakkelijk. Wassen op 30 graden is prima, wassen op 40 graden is al aan de hoge kant. Laat je sport bh verder niet over een hete verwarming of in de felle zon drogen en vermijd ook de wasdroger. Een sport bh droogt snel van zichzelf omdat synthetische materialen buitengewoon weinig vocht vasthouden. Over een waslijn in de schaduw druipt hij heel snel uit. Moet je bh echt snel droog, rol hem dan eerst even op in een handdoek voor je hem ophangt.

Hoe merk je dat jouw sport bh versleten is?

  • Je draagt een sport bh van een goed merk. Maar als je de rugsluiting op het strakste haakje zet, kun je gemakkelijk de onderband optillen van de huid. Terwijl je niet bent afgevallen. En je borsten wiegen de laatste tijd teveel met je sportbewegingen mee. Hier is de spankracht verloren gegaan, het is tijd voor een nieuwe sport bh.
  • Je begint last te krijgen van schuurplekken en huidirritaties en dat was eerder niet. Je vraagt je af of de maat van je sport bh nog wel goed is, hoewel je niet bent aangekomen of afgevallen.
    Hier is de stof beschadigd en / of versleten. Het materiaal is gaan pillen en het satijnzachte microfiber is ruw geworden, waardoor het gaat schuren. Het is tijd voor een nieuwe sport bh.

BEKIJK ALLE SPORT BH’S