Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Hoe lang gaat een sport bh mee

al jouw favoriete blog onderwerpen

Anita - BH deskundige
maart 8, 2018

Hoe lang gaat een sport bh mee?

Een sport bh gaat ongeveer zes maanden mee. Dat is de richtlijn voor als je hem intensief gebruikt en netjes behandelt.

Maar wat moet je met zo’n richtlijn? Je zult vast niet een notitie voor over een half jaar in je agenda maken: ‘Datum houdbaarheid verstreken. Bh weggooien.’ In de praktijk zul je pas je sport bh vervangen als je denkt dat hij versleten is. De truc is alleen om te herkennen wanneer dit punt is bereikt.

  • Hoe lang gaat een sport bh mee?
  • Hoe weet je wanneer je sport bh versleten is?
  • Hoe kun je de levensduur van je sport bh verlengen?
  • Wanneer wordt het tijd voor een nieuwe?

Hoe lang gaat een sport bh mee?

Het eeuwige leven heeft een sport bh niet. De gemiddelde levensduur van een sport bh is zes maanden. Dit is als je hem intensief gebruikt: minstens twee à drie keer per week. Sport je maar één keer in de week, dan zal je bh ongeveer een jaar kunnen volmaken. En als je hem goed verzorgt, duurt het nog wel langer voor je je sport bh vervangen moet!

Waarom je sport bh versleten raakt

Elasticiteit sport bh gaat verloren
Een sport bh raakt versleten omdat het materiaal een behoorlijke krachtsinspanning moet leveren. Het materiaal waarvan hij gemaakt is moet compressie bieden om de borsten goed tegen de romp te kunnen fixeren. Om dit te kunnen moet de stof elastisch en enigszins opgerekt zijn.
Vergelijk het maar met een elastiekje. Dat verliest zijn rekbaarheid als het langdurig in opgerekte toestand om een postpakketje zit. Op dezelfde manier zullen de elastische vezels in je sport bh uiteindelijk ook hun spankracht verliezen. Dit is geen fout in het product, het is de eigenschap van het materiaal. Gelukkig wordt elastisch microfiber door technologische ontwikkelingen steeds beter; het lubbert minder snel uit dan vroeger en is beter vormvast. Dit maakt dat je minder vaak je sport bh vervangen hoeft dan vroeger.

Materiaal wordt ruw, sport bh gaat schuren
Daarnaast zal je sport bh slijten door wrijving. Je sport bh is elastisch en rekt mee bij iedere beweging die je maakt. Maar de elasticiteit vangt niet alle beweging op. Het materiaal glijdt ook een beetje over je huid heen en weer. Om je huid niet kapot te schuren moet je sport bh daarom gemaakt zijn van supergladde, satijnzachte microvezels.
Hoe sterk de vezels van je sport bh ook zijn, op den duur zullen ze door wrijving op je huid of tegen je sportshirt kapot schuren. De stof gaat pillen en het oppervlak wordt hierdoor ruwer. Vooral de onderband van je bh is hier gevoelig voor. Als dit ruwe oppervlak tijdens het sporten over je huid beweegt, schuurt het je toplaag van je huid een klein beetje kapot. Je huid raakt geïrriteerd en wordt rood. Dus krijg je last van rode plekken onder je sport bh terwijl je die vroeger nooit had? Ook dan moet je je sport bh vervangen.

Een sport bh in de verkeerde maat is sneller versleten
Maakt het voor het slijten van je sport bh uit of je grote of kleine borsten hebt? Nee, niet echt. De stevigheid van de materialen wordt op je cupmaat aangepast. Of je nu een model in superelastisch materiaal hebt aangeschaft voor cup B, of een heel stugge, stevige sport bh voor cup G: in beide gevallen moet het materiaal het een half jaar vol kunnen houden. Het gaat wel mis als je je sport bh in de verkeerde maat [doorlinken] draagt.
Is je sport bh eigenlijk te klein, dan wordt hij verhoudingsgewijs erg ver opgerekt waardoor het materiaal overbelast wordt. Is je sport bh te ruim, dan hebben je borsten teveel bewegingsvrijheid. Ze gaan stuiteren waardoor piekbelasting ontstaat, zowel op je borsten als op het materiaal van je sport bh. In de juiste maat bewegen je borsten minimaal, en wordt je sport bh optimaal belast. En je sport bh gaat langer mee.

Verleng de houdbaarheid van je sport bh

Iedere sport bh zal door normaal gebruik slijten. Maar er is ook onnodige slijtage die de houdbaarheid van je sport bh verkort. Verleng de levensduur van je sport bh met twee simpele maatregelen: was hem nadat je hem gedragen hebt en houd hem verwijderd van hittebronnen.

Wanneer sport bh verschonen en wanneer sport bh wassen?
Hoe lang kun je dezelfde sport bh dragen? Het antwoord is simpel: één keer. Daarna moet je je sport bh verschonen. Transpiratievocht bevat namelijk zuren en zouten. En microvezels zijn hier gevoelig voor. Zuren en zouten vreten het materiaal van je sport bh aan, waardoor de levensduur van je sport bh verkort wordt. Bovendien zijn opgedroogde zuren en zouten in ‘oud zweet’ irriterend voor je huid. Je krijgt sneller last van rode vlekken als je een opgedroogde, bezwete bh opnieuw draagt.

Je sport bh wassen doe je het beste direct na het sporten. Was hem het liefst voorzichtig op de hand. Zet hem desnoods in de week en was hem een dag later. Gebruik een heel klein beetje van een zeer mild fijnwasmiddel dat de structuur van de microvezels ontziet, en vermijd bleekmiddelen. Omdat zuren en zouten uit zweet gemakkelijk in water oplossen is veel wasmiddel helemaal niet nodig. De sport bh onderin de wasmand mikken en er een week niet meer naar omkijken is in ieder geval géén handige strategie als je de levensduur van je sport bh wil verlengen.

Hitte verkort de levensduur van je sport bh
Lycra, elastan en spandex zijn rekbare materialen van een synthetisch vervaardigd rubber. Ze geven spankracht aan je sport bh, en ze smelten gemakkelijk. Wassen op 30 graden is prima, wassen op 40 graden is al aan de hoge kant. Laat je sport bh verder niet over een hete verwarming of in de felle zon drogen. Vermijd ook de wasdroger. Een sport bh droogt snel van zichzelf omdat synthetische materialen buitengewoon weinig vocht vasthouden. Over een waslijn in de schaduw druipt hij heel snel uit. Moet je bh echt snel droog, rol hem dan eerst even op in een handdoek voor je hem ophangt. Hou je aan deze tips en je sport bh gaat langer mee.

Hoe kun je het beste je sport bh wassen?

Op de hand
Microvezels hebben te lijden van wrijving. Zoals wrijving tegen de huid en tegen je sportshirt. Maar onderschat ook de wasmachine niet! Je kunt daarom het beste je sport bh wassen op de hand. Alleen voorzichtig deppen, poedelen en roeren, vooral niet wrijven, schuren en wringen!

In de wasmachine
Heb je geen zin in sport bh’s wassen op de hand, dan stop je hem in de wasmachine. Als je dit doet, vergeet dan in ieder geval het waszakje niet! Een waszakje zorgt ervoor dat de haakjes van je bh niet in de trommel kunnen blijven steken. Maar ze beschermen niet tegen wrijving. Kies daarom een rustig wasprogramma, zoals het synthetisch wasprogramma of het wolwasprogramma. Stop je sport bh in ieder geval niet in het katoenwasprogramma tussen een stapel spijkerbroeken.

Hang hem te drogen
Een sport bh droogt snel. Hang hem over een wasrek en hij is in een mum van tijd droog. Moet het nog sneller? Rol hem even in een handdoek zodat de badstof alvast een deel van het vocht uit je sport bh kan zuigen voordat je hem ophangt. Wat je ook doet, nooit wringen.

Niet in de wasdroger!
Stop je sport bh niet in de wasdroger! De temperaturen in de droger zijn veel te hoog, waardoor de elastische materialen smelten. Daar kan je sport bh echt niet tegen.

Voorzichtig met Uv-stralen
Synthetische materialen zijn tegenwoordig beter bestand tegen Uv-stralen dan vroeger, maar hang je sport bh toch maar liever niet in de zon te drogen. Vooral donker gekleurde sport bh’s kunnen in de zon te heet worden, waardoor elasticiteit verloren gaat. Een plekje in de schaduw en in de wind is beter.

Geef bacteriën geen kans
Een sport bh droogt snel. Maar dit is geen excuus om hem een dat (of nog langer) in de wasmachine te laten liggen nadat je hem gewassen hebt. Bacteriën gedijen het best in een vochtige omgeving bij dertig graden. Laat dit nou precies de temperatuur zijn waarop jij je sport bh wast! Voorkom dat je sport bh vieze droogplekken krijgt en gaat stinken. Hang hem zo snel mogelijk te drogen!

Géén wasverzachter
Tot slot: gebruik geen wasverzachter. Je sport bh heeft namelijk goede vochtabsorberende en ventilerende eigenschappen. Een wasverzachter doet die teniet!
De microfiber vezels in je sport bh zijn zodanig samengesteld en geweven dat ze vocht snel van je huid opnemen en afvoeren. Door capillaire werking ‘transporteren’ de microvezels je zweet naar de buitenkant van de bh, waar het verdampt. Zo blijf jij droog, fris, en aangenaam op temperatuur. Wasverzachters leggen een laagje om de vezels van de stof, waardoor die goede vocht absorberende en vocht afvoerende eigenschappen verloren gaan. Dat is wel een héél jammere reden om je sport bh te vervangen!

Hoe merk je dat jouw sport bh versleten is?

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen om te zorgen dat je sport bh zo lang mogelijk mee gaat, heeft hij niet het eeuwige leven. Of je sport bh versleten is, kun je aan het volgende zien:

  • Je draagt een sport bh van een goed merk. En je bent de laatste tijd niet afgevallen. Maar toch: als je de rugsluiting op het strakste haakje zet, kun je gemakkelijk de onderband optillen van de huid. En je borsten wiegen de laatste tijd teveel met je sportbewegingen mee. Hier is de spankracht verloren gegaan. Je sport bh is uitgelubberd. Je moet je sport bh vervangen.
  • Je begint last te krijgen van schuurplekken en huidirritaties en dat was eerder niet. Waarschijnlijk is de stof beschadigd en raakt je bh versleten. Het materiaal is gaan pillen en het satijnzachte microfiber is ruw geworden, waardoor het gaat schuren. Ook nu is de houdbaarheidsdatum van je sport bh verstreken.

 

Kun jij je nog herinneren wanneer je je sport bh kocht?

Dat is schrikken geblazen, hè? Een half jaar is zó voorbij. Wordt het tijd om je sport bh te vervangen?

NIEUWE SPORT BH BESTELLEN

featured image


Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag?

Neem dan contact met ons op via contact of stel je vraag op de live-chat


Contact

Dezelfde dag verstuurd

De meeste producten zijn uit voorraad leverbaar. Zijn ze vóór 12.00 besteld? Dan worden ze dezelfde werkdag nog verstuurd.

Gratis verzending

Premium producten worden binnen Nederland en Europa gratis thuisbezorgd. Als brievenbuspakje passen ze door de brievenbus, ook als je niet thuis bent. [Nederlandse bestellingen zijn traceerbaar met track & trace. De post bezorgt standaard binnen twee werkdagen.]

Onbeperkte omruilservice

Product past niet goed of model is niet geschikt? Je kunt onbeperkt ruilen totdat je tevreden bent. Het retoursturen van een brievenbuspakketje kost je slechts verzendkosten. Wij versturen je nieuwe product gratis.

14 dagen bedenktijd

Zie je van je bestelling af? Je kunt de bestelling binnen 14 dagen retourneren. Het bedrag wordt zo spoedig mogelijk, maximaal binnen 14 dagen na ontvangst van het product, op je bankrekening teruggestort.