Mijn Account

Winkelmandje

Ga naar de shop

Een goede sport bh voor paardrijden spaart je borsten

al jouw favoriete blog onderwerpen

Anita - BH deskundige
februari 22, 2018

Een goede sport bh voor paardrijden spaart je borsten.

Lang niet iedere amazone gaat in een sport bh paardrijden. Toch kun je dat maar beter wel doen! Want paardrijden is een high tot extreme impact sport. Daar kies je het beste een high tot extreme impact sport bh bij, anders worden je borsten onvoldoende ondersteund.

Een goede sport bh voor paardrijden voorkomt gevoelige, pijnlijke of zelfs beschadigde borsten. Hij rekent af met de irritaties en rode striemen in de huid waar je bij goedkope sport bh’s zo vaak last van hebt. De beste bh’s voor paardrijden zijn vriendelijk voor je huid en zitten super comfortabel, en dat moet ook. Want je zit niet alleen in het zadel, je brengt ook heel wat uren op stal door. Ook als je de hele dag met je paard doorbrengt, wil je je ruiterondergoed niet voelen!

  • Een sport bh voor paardrijden voorkomt klachten
  • Een lingerie bh is geen goede bh voor paardrijden
  • Welke sport bh voor paardrijden wordt het voor jou
  • Kan dat dat een sport bh met beugels voor paardrijden?

Een sport bh voor paardrijden voorkomt striae en hangborsten

Is paardrijden echt zo’n probleem voor je borsten? Als je paard nou eens een mooie, gelijkmatige draf heeft en je bent geen springruiter, dan valt het met die extreme impact toch wel mee? Maar dat doet het niet. Het grootste probleem met paardensport is de repeterende beweging. In het zadel worden je borsten bij voortduring teveel in beweging gezet. Het gaat niet alleen om enorme schokken, maar vooral om de herhaling. Net als bij RSI: mensen krijgen niet een muisarm omdat die muis zo zwaar is, maar omdat ze voortdurend een kleine beweging met hun vingers maken. Van voortdurend deinen en schommelen raakt het bindweefsel van je borsten uiteindelijk teveel opgerekt. Je borsten ‘lubberen uit’ en gaan hangen, het weefsel raakt beschadigd en vormt littekens (striae). Da’s nou ook wat! Doe je zo je best om je paard in optimale conditie te brengen, gaat je eigen figuur eraan! Dat wil je niet. En daarom is die sport bh tijdens paardrijden zo belangrijk!

Een lingerie bh is geen goede bh voor paardrijden

Goed. Dus van nu af aan ga jij in een goede bh paardrijden. Mag dit dan ook je lingerie bh wezen? Was het maar zo simpel. Paardrij ondergoed voor dames moet wat kunnen. Het moet stevig zijn, en het mag niet snel slijten. Maar het allerbelangrijkste: het moet telkens weer in de oorspronkelijke vorm terugkeren. Een uitgelubberde onderbroek gaat dubbel zitten en geeft doorrij-plekken. En een uitgelubberde bh geeft geen steun! Nu begrijp je meteen waarom een lingerie bh het verliest van een paardrij sport bh. Een lingerie bh is niet elastisch genoeg. Hij geeft onvoldoende compressie. Hij lubbert te snel uit. Hij is niet gemaakt om extreme support te kunnen bieden, zoals een extreme support bh voor paardrijden dat wel doet!

De beste sport bh voor paardrijden heeft een hoog zij- en rugpand en hij bedekt je borsten helemaal

De beste bh voor paardrijden is dus een sport bh. Maar niet iedere sport bh is een goede paardrij sport bh. Een paardrij sport bh fixeert als de beste en is gemaakt van een extreem goede kwaliteit ‘elastiek’. Hoeveel uren je ook op of naast je paard doorbrengt, hij blijft telkens terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. Bovendien heeft hij een breed zij- en rugpand, en omsluiten de cups je borsten helemaal!

Bij paardrijden worden je borsten namelijk behoorlijk in beweging gezet. Niet alleen omhoog en omlaag, maar ook zijwaarts (bijvoorbeeld op de volte), en zelfs naar voren. Die bewegingsuitslagen zijn niet gering: zonder ondersteuning stuitert een cup B wel 8 cm op en neer, en een cup D zelfs 12 tot 13 cm!
Je sport bh moet dus grote bewegingsuitslagen in alle richtingen kunnen blokkeren. Daarom heeft een sport bh voor ruitersport een hoog zij- en rugpand als basis. Dit geeft een goede drukverdeling rondom de romp, wat zorgt voor het grootste deel van de stabilisatie van je borsten.

Vervolgens moet een bh voor paardrijden aan de voorzijde hoog sluiten. Jouw bh moet cups hebben die je borsten helemaal ‘inpakken’. Ook aan de bovenkant. De combinatie van een stevige compressie en de fullcup verpakking van je borsten is wat een goede sport bh een goede sport bh voor paardrijden maakt.

Vaak wordt gedacht dat de meeste steun van je borsten vanuit de schouderbandjes komt; dat de borsten als het ware aan de schouderbanden moeten worden ‘opgehangen’. Dit is een hardnekkig misverstand, met overbelasting van je nek- en schouderspieren en hoofdpijn tot gevolg. Draag jij een supermerk sport bh, maar heb je toch het gevoel dat je borsten aan je schouders hangen? Dan is waarschijnlijk je omvangsmaat te ruim. Een sport bh moet rondom de romp nauw aansluiten en een stevige compressie bieden, zonder de ademhaling te belemmeren.

Elastische of stevige bh voor paardrijden hangt af van je cup

Iedere goede sport bh voor paardrijden is elastisch. Elastisch materiaal geeft de benodigde compressie die je borsten goed fixeert. Denk maar aan drukverband. Tegelijkertijd kan elastisch materiaal meebewegen met je bewegingen, en het geeft je ruimte voor je ademhaling. Hoe elastisch een sport bh mag zijn, wordt mede bepaald door de grootte van je borsten. Vuistregel is dat paardrij sport bh’s voor grote cupmaten meestal steviger en stugger zijn dan die voor kleine cupmaten.

Paardrij sport bh’s voor kleine cupmaten
Niet alleen grote, ook kleine borsten hebben een goede ondersteuning van een bh nodig. Het gaat in de ruitersport immers niet alleen om piekbelasting. Het gaat vooral ook om de herhaling van de beweging van je borsten, ook al lijkt de beweging op zich gering. Ook dit geeft op den duur schade aan het tere borstweefsel!

Kleine borsten hebben weinig massa. Ze laten zich vrij gemakkelijk op de plaats houden. Vandaar dat een elastische, high support compressie bh in de praktijk prima voldoet. De meeste compressie bh’s hebben naadloze cups, zodat ze niet aftekenen onder strakke shirts. Ben je bang dat je tepels door je kleding heen zullen aftekenen als het koud is op stal? Dan kies je een sport bh met padding en je hoeft je daar geen zorgen meer over te maken.

Paardrij sport bh’s voor grote cupmaten
Grote borsten hebben meer massa dan kleine. Bewegen grote borsten teveel, dan houden soepele, elastische cups dit niet in bedwang. Het materiaal rekt domweg teveel met de beweging van je borsten mee. De beste sport bh’s voor paardrijden met grote maten hebben daarom cups van een stevige, sterke stof en met coupenaden. De stevige stoffen houden je borsten gefixeerd zonder mee te bewegen. De coupenaden zorgen ervoor dat de rechte lap stof de rondingen van je borsten perfect kan volgen. De onderband is wel enigszins elastisch om je ademhaling niet teveel te belemmeren.

Of je nu grote of kleine borsten hebt: sport bh’s die het meest geschikt zijn voor paardrijden zijn gemaakt van comfortabel en huidvriendelijk materiaal. Ze zijn solide, maar voelen zacht op de huid. De naden zijn superdun en glad afgewerkt zodat er niets irriteert. Die aandacht voor details en de afwerking onderscheidt de beste sport bh ’s van de kwalitatief minder goede. Een goedkope sport bh heeft meestal naden, rafels, randjes en richeltjes die schuurplekken veroorzaken. Met een kwalitatief hoogwaardige bh voor paardrijden heb je een optimale ondersteuning. En je kunt je sport bh de hele dag dragen zonder dat hij je irriteert. Voorbij zijn de rode striemen, insnoeringen en huidirritaties als je de hele dag op stal bent!

Welke sport bh voor paardrijden wordt het voor jou?

Jouw sport bh moet dus stevig zijn. Maar stevig en stevig is twee. Hoe stugger het materiaal, hoe maximaler de fixatie van je borsten.

Jij wilt absoluut ultieme fixatie
Hou jij gewoon van lekker stevig, of heb je regelmatig last van gevoelige, zelfs pijnlijke borsten? Dan wil je waarschijnlijk het liefst dat er helemaal niets beweegt. Jij moet vooral shoppen op een extreme support sport bh voor paardrijden. Die is stug en stevig, en beperkt de bewegingen van je borsten tot wel 87% (dat is erg veel, hoger gaan sport bh’s niet). Keerzijde is dat een extreme support sport bh wat ‘heftig’ kan zijn als je hem erg lang achter elkaar draagt. Ben je een dag op stal, dan kan het na een poos gaan voelen alsof je een harnas aan hebt. Maar als je pijnlijke of gevoelige borsten hebt, dan neem je dit graag voor lief. Sterker nog, dan is dit precies waar je naar opzoek bent!
Ben je op jacht naar een extreme support sport bh, dan is de Epic van Freya Active een aanrader. Heb je een zeer grote cupmaat en wil je solide fixatie, dan is de Ulla absoluut onovertroffen.

Voor jou is comfort belangrijk
Hou jij van het optimale in plaats van het maximale, en heb je een niet al te grote cupmaat? Dan is een high support sport bh voor paardrijden een goede keus. Kijk eens bij het bh-label Anita Active: heel veel amazones zijn fan van de modellen Momentum en Extreme Control. Deze modellen zijn gemaakt van zeer huidvriendelijke materialen. Ze hebben een heerlijk zachte badstof binnenzijde en ze zijn buitengewoon zorgvuldig afgewerkt, met aandacht voor alle details. Je kunt ze gerust de hele dag dragen, je zult ze niet voelen. Deze sport bh’s zullen tijdens paardrijden een klein beetje meedeinen van je borsten toelaten, maar niet zoveel dat je borsten pijnlijk worden of beschadigd kunnen raken. Van een harnas-achtig gevoel heb jij in ieder geval geen last. En je krijgt er een heleboel comfort voor terug!

Kan dat, een sport bh met beugels voor paardrijden?

Sport bh’s zijn er met en zonder beugels. En beide zijn voor paardrijden geschikt. In stevigheid doet een sport bh zonder beugels niet onder voor z’n broertje met beugels. Beugelvrije sport bh’s hebben namelijk stevige bandjes onderin de cups die de functie van beugels overnemen. Je kunt dus gewoon kiezen wat jij het prettigst vindt zitten.
Een uitzondering op deze regel wordt gevormd voor sport bh’s voor paardrijden voor zeer grote cupmaten. Die zijn met beugel steviger dan zonder. Dit komt doordat een stevige sport bh voor grote cupmaten gemaakt wordt van een nauwelijks tot niet elastische stof. Dan zijn er coupenaden nodig om de rechte lap stof de ronding van je borsten perfect te kunnen laten volgen. Een beugel is dan een ankerpunt: het helpt dan vorm te geven aan de pandjes waaruit de cups voor grote maten zijn opgebouwd. En dit komt de stevigheid ten goede.

Is een sport bh met beugels voor paardrijden gevaarlijk, bijvoorbeeld als je van je paard valt?
Anders dan in je lingerie bh, is de beugel in je sport bh heel goed weggewerkt in stevige stoflagen. De beugels aan de uiteinden afgerond, die prikken niet zomaar door je bh heen. Bovendien moet een scherp voorwerp snelheid hebben om een gat in je romp te kunnen prikken. Een sport bh is nauwsluitend, de beugels liggen bewegingloos en goed verankerd ten opzichte van je romp. Die compressie blijft bij iedere beweging die je maakt, dus ook als je valt. Dus nee, als je van je paard valt, dan vormen in het rond vliegende hoeven en balken een groter gevaar dan de beugels van je sport bh!

Samengevat: hier let je op bij een sport bh voor paardrijden kopen:

  • Een goede sport bh voor paardrijden is belangrijk om schade aan je borsten door repeterende bewegingen te voorkomen,
  • Kies een model met een hoog zij- en rugpand, en fullcups die je borsten helemaal omsluiten. Je bh moet nauw sluiten, hang je borsten niet aan je schouderbandjes op,
  • Let op een hoog afwerkingsniveau en goed afgewerkte naden omdat je bij paardrijden je sport bh vaak urenlang achter elkaar draagt,
  • Voor kleine cupmaten is een compressie bh van elastisch materiaal zonder coupenaden prima geschikt. Grote cupmaten zijn gebaat bij stevige cups met coupenaden,
  • Hou je van ultieme fixatie, mag er ‘niets’ bewegen? Ga dan voor extreme support. Liever meer comfort? Accepteer dat je borsten een klein beetje blijven meedeinen en kies voor huidvriendelijke high support,
  • Een beugel kan en mag, maar hoeft niet. Kies wat jij prettig vindt dragen!

Sommige sporten vragen wel héél veel van je sport bh

Paardrijden is overduidelijk zo’n sport en wij hebben voor jou de Freya Epic! Freya Epic biedt 87% bounce reductie. Méér fixactie vind je nergens.

Kies je voor de Freya Epic in de nieuwe limited edition kleur navy, dan kun je los. Hij biedt high tot extreme support op een stijlvolle manier, zodat je er iedere activiteit mee kunt uitvoeren die je maar wilt. Nu nieuw in die mooie kleur navy!

EPIC SPORT BH BESTELLEN »Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag?

Neem dan contact met ons op via contact of stel je vraag op de live-chat


Contact

Dezelfde dag verstuurd

De meeste producten zijn uit voorraad leverbaar. Zijn ze vóór 12.00 besteld? Dan worden ze dezelfde werkdag nog verstuurd.

Gratis verzending

Premium producten worden binnen Nederland en Europa gratis thuisbezorgd. Als brievenbuspakje passen ze door de brievenbus, ook als je niet thuis bent. [Nederlandse bestellingen zijn traceerbaar met track & trace. De post bezorgt standaard binnen twee werkdagen.]

Onbeperkte omruilservice

Product past niet goed of model is niet geschikt? Je kunt onbeperkt ruilen totdat je tevreden bent. Het retoursturen van een brievenbuspakketje kost je slechts verzendkosten. Wij versturen je nieuwe product gratis.

14 dagen bedenktijd

Zie je van je bestelling af? Je kunt de bestelling binnen 14 dagen retourneren. Het bedrag wordt zo spoedig mogelijk, maximaal binnen 14 dagen na ontvangst van het product, op je bankrekening teruggestort.